Kuchyně mají nejen krásně vypadat, ale musí také dobře fungovat, být praktické a odpovídat stylu a rytmu bydlení.

V současné době jedna z nejdůležitějších a nejfrekventovanějších místností v bytě a proto investice do této místnosti je investicí vratnou a dlouhodobou. Rozhodující je četnost vaření, způsob vaření, počet osob a velikost prostoru. Při výběru zařízení a vybavení budeme hledět na kvalitu a zpracování výrobků. Rozhodující faktory jsou – cenová dostupnost, funkčnost prvků, stupeň výbavy, celkový dojem a ergonomie uspořádání.
V současné době je předností výroba kuchyní na míru dle potřeb a představ každého zákazníka 
Jak naplánovat a sestavit nový  interiér kuchyně:
  • předběžně zaměřit prostor určený pro kuchyň a umístění vývodů energií
  • zamyslet se nad uspořádání interiéru v prostoru
  • rozhodnout o typu kuchyně ve vztahu k celkovému pojetí interiéru, s ohledem na zásady při zařizování kuchyně – plynulost, prostor a pohyb.
  • plynulost – dobrý přístup a návaznost prací v interiéru kuchyně
  • prostor – dostatek a uspořádání úložného prostoru v kuchyni je individuální a záleží na životním stylu uživatele kuchyně. Základem jsou skříňky, rohové skříňky, zásuvky  a místo pro ukládání zásob potravin.
  • pohyb – komfort ovládání a otvírání dvířek, výsuvů nebo výklopů skříní.

Praktickou kuchyni vytvoříte rozdělením kuchyňské linky na zóny :

Potravinovou, úložnou, mycí, pracovní a  vařící/pečící.  Pokud je to možné, řešíme interiér kuchyně jako kruhový prostor v jehož středu se pohybujem, s půdorysem do písmene „L“ nebo „U“. Pokud uvažujete nad „ostrůvkovou“ kuchyní, do ostrůvku vyčleňte část kuchyňské sestavy, která je celým logickým segmentem, např. celé mycí  nebo varné centrum. 

kuchyň s ostrůvkem

  • Potravinová zóna – bývá nejčastěji umístěna na jednom z okrajů kuchyňské linky
  • Úložná zóna – je vhodné, když se nachází vedle potravinové zóny
  • Mycí zóna – dřez, myčka a případně odkapávací plocha
  • Pracovní a přípravna zóna – vedle sporáku nebo varné desky je velice důležitá a ovlivňuje velikost kuchyně –  minimálně 90 cm
  • Vařící a pečící zóna – varná deska, nebo sporák a trouba. 

 

optické členění kuchyně a jídelního koutu

Velký interiér místnosti je atraktivní a propojení kuchyně s obývacím prostorem je  aktuálním trendem. Přechod mezi kuchyní a společenskou zónou se dá vybudovat navazující jídelna a rozčlenit interiér pomohou různé materiály a barvy.

Takto zařízený byt působí vzdušně, prostorně. Pokud je dostatek místa, pořiďte si velký jídelní stůl, u kterého můžete zasednout s celou rodinou. Součástí jídelního koutu jsou židlemaximálně pohodlné s dostatečně vysokým opěradlem. Praktické jsou rozkládací stoly, které lze příležitostně rozložit. Důležitý je tvar, ten by mělkuchyně být v  souladu s ostatními prvky v místnost. Hranatý jídelní stůl – je vhodnější v případě, kdy nemáte moc místa – řešíme malý jídelní kout, neboť jej lze umístit podél zdi, nebo se využívají  i atypická řešení.

Trendem poslední doby je návrat k přírodním materiálům – dřevo v kombinaci s nerezem, čirým, matným nebo tónovaným sklem, lesklými plochami.

 

1 - Kuchyně - atyp. jídel. stůl