Zásady při zařizování kuchyně

Kuchyně mají nejen krásně vypadat, musí také dobře fungovat a hlavně být praktické. Každá kuchyň by měla být ušitá na míru. Měla by odpovídat způsobu tvorby pokrmů, stylu a rytmu bydlení. Rozhodující je četnost vaření, způsob vaření, počet osob a pak pochopitelně velikost prostoru. Uspořádání kuchyně chce důkladnou přípravu, kterou je vždy dobré probrat s odborníkem.  

Tři základní principy pro plánování praktické kuchyně již při návrhu - plynulost, prostor a pohyb. Plynulost - dobrý přístup a návaznost prací v interiéru kuchyně. Prostor – dostatek a uspořádání úložného prostoru v kuchyni je individuální a záleží také na životním stylu uživatele kuchyně. Základem jsou zásuvky, rohové skříňky a praktickým řešením pro ukládání zásob je potravinová skříň. Pohyb – komfort ovládání a otvírání dvířek, výsuvů nebo výklopů skříní.

Pokud je to možné, vyřešte kuchyň spíše jako kruhový prostor v jehož středu se budete pohybovat tak, abyste měli všechno pokud možno po ruce. Je-li to možné, nechte si navrhnout kuchyň s půdorysem do písmene „L“ nebo „U“. Pokud uvažujete nad „ostrůvkovou“ kuchyní, tak jako ostrůvek vyčleňte část kuchyňské sestavy, která je celým logickým segmentem, např. celé mycí centrum nebo kompletní centrum varné. Kuchyň je místem, kde na sebe logicky navazují jednotlivé prostory a nástroje k vykonávání činností, jejichž posloupnost odpovídá standardům přípravy potravin.  
Praktickou kuchyni vytvoříte rozdělením kuchyňské linky na zóny, konkrétně potravinovou, úložnou, mycí, pracovní a  vařící/pečící.     

Potravinová zóna - bývá nejčastěji umístěna na jednom z okrajů kuchyňské linky. Pokud nemáte na výběr, snažte se vše soustředit tam, kde máte lednici. Úložná zóna - jedná se o část, do které se ukládá veškeré nádobí. Je dobré, když se nachází vedle potravinové zóny. Mycí zóna - sem spadá dřez, myčka a případně odkapávací plocha. Pracovní a přípravna zóna - se nachází vedle sporáku nebo varné desky a je velice důležitá. Jedná se o pracovní plochu, jejíž velikost ovlivňuje velikost kuchyně. Minimálně by měla mít 90 cm, abyste mohli s potravinami pohodlně zacházet. Čím větší, tím lepší. Doporučujeme mít ještě po ruce nejrůznější spotřebiče a roboty, jež se často využívají. Vařící a pečící zóna – sem patří varná deska, nebo sporák a trouba. Tato zóna by měla být vedle přípravné a pracovní zóny.

Velký interiér místnosti je atraktivní a propojení kuchyně s obývacím prostorem bytu je silným aktuálním trendem. Přechod mezi kuchyní a společenskou zónou se dá vybudovat navazující jídelnou, rozčlenit interiér pomohou také použité materiály a barvy.Takhle zařízený byt působí vzdušně, prostorně. Zařízení moderní jídelny, by mělo být také praktické a příjemné. Jestliže máte dostatek místa pořiďte si opravdu velký jídelní stůl, u kterého můžete zasednout s celou rodinou. Praktické jsou rovněž rozkládací stoly, které lze příležitostně rozložit. Důležitý je tvar, ten by měl být v souladu s ostatními prvky v místnost.Hranatý jídelní stůl -  je  vhodnější v případě, kdy nemáte moc místa, neboť jej lze umístit podél zdi. 

Co se týče materiálu, trendem poslední doby je návrat k přírodním materiálům. Velice pěkně vypadá dřevo v kombinaci s nerezem, čirým, matným nebo tónovaným sklem. Součástí  jídelního koutu jsou židle. Tyto židle by měly být maximálně pohodlné a ladit se zbytkem prvků v místnosti a jídelním stolem. Důležité je dostatečně vysoké opěradlo pro záda. Židle pořiďte tak, aby jídelní kout vypadal jako jeden kompletní celek a zapadl do celé místnosti. Pro dotvoření  správné atmosféry položte na jídelní stůl prostírání a květinu. Klasikou je obliba lesklých povrchů, které kuchyni propůjčují atraktivní vzhled. Ale pokud vaříte denně, je to nepraktické. Naopak z tohoto hlediska je lépe volit povrchy matné v přírodních barvách.

 

Kde nás najdete?

            Interierydesign.cz

              649-220-727